Anlita murare för din skorsten

Vad skulle hända om tomten tog sig in genom din skorsten i år? Tanken är lustig, och sedan kanske lite skrämmande. Hur skulle en renovering av skorstenen se ut? Ja, vi är nog många som har möjligheter till öppen spis men som sitter på en sliten gammal skorsten. Att mura om sin skorsten och renovera sin öppna spis (eller, för den delen, installera), krävs det experter med lång erfarenhet.

En sökning på Murare Stockholm speglar nog ändå populariteten i att anlita murare för att rusta upp eller installera skorsten och öppen spis. En del murare specialiserar sig på skorstensrenovering eller kakelugnar, medan en del arbetar brett och med lång erfarenhet. Se till att få en kostnadsfri offert. Kom ihåg att upprustningen är en bra investering ifall du senare funderar på att sälja. Men framför allt gör du det för att det är oslagbart med öppen spis.

Vedspisen lyfter ditt hem

Att sitta med öppen spis har blivit sinnebilden för ett harmoniskt och inbjudande hem. Det luktar fantastiskt gott och det knastrar skönt i brasan. Men skorstenen och spisen kräver underhåll och arbetet bör utföras av experter.

I marietadstidningen.se kan vi läsa om hur några elever på bygghantverksprogrammet var med och rustade upp ett gammalt torp. Idag har den gamla torpkänslan och vedspisen nått enorm popularitet och vi har blivit bättre på att bejaka gamla traditioner.

Det är inte bara mysigt – det ökar andrahandsvärdet på ditt hus om du har en välfungerande öppen spis och skorsten. Men när man väl renoverat, installerat och monterat så blir frågan hur man eldar bäst. En del använder fuktig ved eller slänger in lite vad som helst i elden, men det är inte alls bra för elden eller hälsan.  Tänk på följande:

 

  • Håll rent. Det är viktigt att tömma asklådan.
  • Glöm inte öppna spjäll!
  • Använd alltid torr ved – och bara ved. Att slänga ner kartonger och tidningar kan vara hälsofarligt.
  • Justera spjället när elden väl har tagit sig.

Mer tips kan du läsa om i 24kalmar.se!