Att välja slipmaskin

Slipmaskinen är många hemmafixares bästa vän. Att slipa går på ett kick, åtminstone om man väljer rätt maskin för uppgiften.

Som alla som hade träslöjd i skolan vet går mycket tid åt till slipande när man arbetar med trä. De flesta slöjdlärare verkar anse att det är karaktärsdanande att lägga flera lektioner på att sandpappra, och det är nog många elever som önskar att man fick använda maskiner istället. Därför är det frestande att som hemmafixare införskaffa en slipmaskin.

Och det finns goda skäl för detta, för en slipmaskin är en mycket användbar apparat. Det gäller dock att man väljer rätt maskin för det projekt man har framför sig. Slipmaskiner kan delas in i tre grupper, planslipar, excenterslipar och bandslipar.

En planslip är liten och förhållandevis billig, och har en rektangulär eller strykjärnsformad slipplatta, på vilken slippappret fästs med kardborre eller klämmor. Plattan oscillerar, vilket gör att det är enkelt att komma åt i hörn om man använder en liten s.k. slipmus.

På en excenterslipmaskin rör sig plattan i en både oscillerande och roterande rörelse. Det gör att den avverkar mer än en planslipmaskin gör, och den går därför att använda till det mesta, inte minst till att slipa större ytor. Eftersom slipplattan är rund är det dock svårt att komma åt i innerhörn.Excenterslipmaskin

En bandslipmaskin arbetar, precis som namnet antyder, lite på samma sätt som en bandvagn fungerar, och den går fram på ett liknande sätt över en träyta. Slipbandet löper mellan två rullar, och maskinen har en tendens att ”dra”. Det är lätt hänt att man slipar för djupt, och därför bör man inte välja den här typen av maskin för jobb där en tusendels millimeter för mycket förstör resultatet. Om man ibland ska göra riktiga grovjobb, och ibland utföra projekt som kräver mer finlir, kan man välja en excenterslip med grovläge. I det läget kan den slipa nästan lika bra som en bandmaskin.

För hemmafixaren

Den som arbetar med projekt hemmavid klarar sig för det mesta med en strykjärnsformad planslip och en excenterslip. Med dessa två kan man slipa dörrar, fönsterbågar, köksluckor, bordsskivor m.m. Lämplig storlek är 10 x 15 cm på planslipens slipplatta, och 15 cm diameter på excentermaskinen. Räkna med att de två maskinerna kostar ungefär 3000 kr tillsammans, om de är av bra kvalitet.

Förutom slipmaskinerna bör man investera i en grovdammsugare. En slipmaskin har ofta en dammpåse som ska fånga upp slipdammet, men det är sällan dessa fungerar som det är tänkt. Genom att dammsuga upp slipdammet förlänger man slippapprets livslängd, och får också ett bättre resultat eftersom dammet inte fastnar i pappret. Man kan dock inte använda en vanlig dammsugare, eftersom dessa förstörs av slipdammet.

Slutligen får man inte glömma bort slippappret, som precis som maskinen bör vara av bra kvalitet. Olika underlag kräver olika papper, och det fungerar dåligt att slipa bort färg med ett papper som är avsett för att slipa trä. Vilka grovlekar man behöver beror på vilka projekt man arbetar med, men P80, P120 och P180 brukar räcka långt.