Bra tips för att skydda ditt hem mot inbrott

Inbrott kan drabba alla oavsett boendeform och årstid. Det finns ett antal enkla åtgärder du kan genomföra för att göra det mycket svårare för en potentiell inbrottstjuv – de flesta av dem gratis. I den här artikeln får du reda på mer om vad du kan göra för att skydda ditt hem.

Oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet så är ditt hem tveklöst fullt av saker som betyder mycket för dig. Dels saker som har ett ekonomiskt värde men förmodligen också tillhörigheter som har ett sentimentalt värde för dig och som därför i praktiken är ovärderliga. Självklart har du en hemförsäkring som täcker upp alla eventuella ekonomiska förluster i händelse av ett inbrott, men det bästa är förstås om du aldrig behöver använda hemförsäkringen i det syftet alls. Här går vi igenom ett antal åtgärder som hjälper dig att skydda ditt hem. Från enkla och snabba ändringar som du kan genomföra redan nu, till större åtgärder som att skaffa säkerhetsdörrar eller larm.

Sätt dig i tjuvens skor

Om det är kostnadsfria åtgärder du är ute efter är det här rådet förmodligen det bästa av dem alla. Ett av de vanligaste, och bästa, råden för hur du bäst skyddar ditt hem är ett slags tankeexperiment: sätt dig själv i tjuvens situation, försök tänka som hen tänker. Hur ambitiös du ska vara med detta avgör du själv, du kan till och med gå så långt att du testar att göra inbrott i ditt egna hem. Hur skulle du gå tillväga? Vilken väg in vore enklast och hur tar du dig därifrån med stöldgodset utan att bli sedd?

Med de insikter du får genom tankeexperimentet kan du jobba baklänges och täppa igen alla hål du hittade. Börja med de enkla sakerna. Kanske kan du flytta värdefulla ting så att de inte syns från
dina fönster. Om du bor i villa och har en insynsskyddande häck nära ytterdörren kanske du ska fundera på om du kan trimma den på ett sätt som ökar insynen. För att bara nämna några exempel. Att försöka tänka som en tjuv ger dig de bästa insikterna för hur du kan skydda ditt hem.

Konkreta förbättringar du kan göra

Var ”oförutsägbar”. Särskilt i semestertider kan potentiella brottslingar lägga ned stor möda på att kartlägga eventuella offer. Det är därför en god idé att åtminstone ge illusionen av att vara oförutsägbar. Detta kan du göra till exempel genom att skaffa timers till din belysning och ställa in dem för att tända och släcka dina lampor vid olika tidpunkter på kvällarna. Ett klassiskt tips är att du, om du ska resa bort, får hjälp av någon granne, annan vän eller bekant som kan tömma din brevlåda. Ett alternativ som inte är särskilt kostsamt längre är att du kameraövervakar ditt hem. Faktum är att reglerna kring detta inte är så komplicerade som det är lätt att tro. Du har rätt att kameraövervaka ditt hem så länge bilderna inte publiceras online och så länge kameran inte är riktad mot ytor dit allmänheten har tillträde.