En basgarderob av verktyg

Basuppsättning av verktygHar man köpt ett hus eller en sommarstuga kommer man att behöva fixa till saker, vare sig man är hemmafixare eller ej. Därför kommer man att ha nytta av en grunduppsättning av bra verktyg.

Stiger man in i en järnhandel eller på ett byggvaruhus möts man av ett stort utbud av olika typer av verktyg. Men vilka behöver man egentligen? Det beror på saker som vilken typ av underhållsarbete och hemmafix som man kan utföra, men också vilken typ av hus man bor i. Beroende på när bostaden är byggd varierar behoven.

Det finns dock verktyg som man i princip alltid har användning för. Man skulle kunna kalla det för hemmafixarens basgarderob.

  • Hammaren är självskriven, men välj inte vilken som helst. Det bör vara en riktig snickarhammare med en vikt på ungefär 16oz. Billiga hammare har sneda huvuden.
  • Skruvmejslar, åtminstone en liten och en medelstor spårmejlse, två Philips (PH1 och PH2) och två Pozidriv (PZ1 och PZ2).
  • Brytblads- eller mattkniv är en sådan sak som man inte förstår hur man klarat sig utan, när man väl har en. Till skillnad från många andra verktyg duger en billig bra.
  • Skiftnyckel för att lossa muttrar och bultar av alla de slag.
  • Borrskruvdragaren är ofta hemmafixarens bästa vän, lika användbar som hammaren. Den kan användas till det mest, utom möjligen till att borra i hårda väggar. Smidigast är en laddbar variant, med två batterier som kan ligga en längre tid utan att ladda ur. Tänk också på att ingen skruvdragare fungerar bra utan bra borr och bits. Köper man en bitsmejlsel kan man använda samma bits till den som till skruvdragaren.

Hitta den bästa skruvdragaren

När det gäller skruvdragare finns en uppsjö av modeller på marknaden, i olika prisklasser och av olika kvalitet. Kvalitet kostar för det mesta, men billiga modeller kan överraska. Både Expressen och Aftonbladet har testat skruvdragare med borrfunktion. Testerna finns att läsa här och här.