Ergonomi vid stående arbete

Hur ska man arbeta för att kroppen ska hålla, och man inte ska drabbas av besvär i muskler och leder? Det är viktigt att inte sitta för långa stunder i sträck, men att bara stå upp räcker inte. Underlaget du står på spelar stor roll, och det är också viktigt att du står på rätt sätt.

Människan är inte gjord för att sitta vid ett skrivbord åtta timmar om dagen. Men vi är inte heller gjorda för att stå på ett hårt betonggolv i åtta timmar. Savannen, där Homo sapiens tog sina första steg, är betydligt mjukare.

Om du har ett arbete där du går och står mycket är det viktigt att du har ett bra underlag under dina fötter. Inte minst gäller det om du arbetar på ett lager, en verkstad eller någon annan miljö med hårda golv. Då är bra gummimattor ett måste.Arbete på lager

Du har säkert hört att det är viktigt att stå upp på jobbet. Vissa säger att det är lika farligt att sitta som att röka. Det här är dock en uppfattning som de senaste åren har fått mothugg från flera forskare. Redan 2015 skrev faktiskt Ny Teknik om en undersökning som utförts av forskare vid universitetet i Exeter.

Resultatet visar att det inte spelar någon roll om du står eller sitter.

– Vår studie visar att problemet snarare är frånvaro av rörelse. Varje stationär hållning där energiförbrukningen är låg kan vara skadlig för hälsan, oavsett om det sittande eller stående, konstaterar forskningsledaren Melvyn Hillsdon vid Universitetet i Exeter.

Stå på rätt sätt

Att bara stå räcker inte, det är också viktigt att stå på rätt sätt. Överkroppen måste få stöd. Om du har ett höj- och sänkbart arbetsbord är det en bra idé att höja det lite för mycket, och gradvis sänka det tills du hittar en bekväm arbetshöjd. Det tipset ger ergonomen Jan-Erik Ståhl här.

Fler råd om arbetsställningar finns på Arbetsmiljöverkets sajt.