Guide om staket för din tomt

Sedan urminnes tider har människan tagit för vana att markera sina tomter eller gränser och i någorlunda modern tid sker detta i form av staket som blir en given tomtgränsmarkerare. Staket är dock inte bara till för att markera ”revir” utan också för att ge skyddad insyn, vindskydd och rama in tomten på ett snyggt sätt. Det finns ett flertal olika plank och staket i olika utföranden och material och här ska vi gå in djupare på vilka som finns.

Glöm det vanliga trista träplanket med regelbundet ditsatta spjälor eller gärdsgården från förr. Ett staket kan bli rena konstverket eller åtminstone rejält annorlunda om du bara använder din fantasi. För visst är det kul att sticka ut lite från mängden och liva upp det traditionella ibland? Staket kan dessutom uppfylla många fler syften än de ursprungliga, även om somliga kan väcka debatt och bli ifrågasatta.

Staket och material

De flesta känner förmodligen till trä och stål som de vanligaste materialen i staket, men dessa material kan benas ut till otaliga varianter som du säkert inte hade tänkt på om vi inte hade nämnt detta för dig. Här följer några exempel:

  • Bambuplank
  • Klassiskt staket
  • Plåtstaket
  • Gärdesgård
  • Hönsnät i stål
  • Hedge laying

Som basmaterial brukar trä, metall eller betong samt växtlighet innefattas i ett staket men en idé är att kombinera flera av dessa eller addera ytterligare material såsom cykelhjul, plastbitar att göra mönster med samt stammar eller bitar av exempelvis björk. Här nedan följer tre tips på häftiga staket som grannskapet säkerligen kommer fästa blicken på.

Staket av lastpallar

Har du ett gäng lastpallar som står och skräpar utan att veta var du ska göra av dem? Då kan de omvandlas till ett snyggt staket genom att du reser pallarna och förankrar dem, fäster dem i varandra och sedan målar allt i en snygg färg. Denna snilleblixt till idé fungerar även som avgränsning till eller i ett trädgårdsland då plantor kan ha något att stödja sig emot.

Ojämnt staket med enskilda brädor – perfekt för fågelälskaren

Man måste inte alltid göra som alla andra och ha ett jämnt staket med identiska brädor. Sätt upp ett staket med brädor av olika längd och bredd och pryd toppen av vissa med ett litet fågelbo eller något annat enkelt konstverk som ett litet lutande plåttak etcetera. Måla sedan brädorna i olika färger eller bevara dem i sin naturlighet. Unikt, enkelt och roligt!

Lantligt staket à la Sagan om Ringen-stilen

Vill du ha din tomt inhägnad på ett riktigt idylliskt sätt, så ska du passa på att skap ett robust staket med ojämna brädor i olika former, vilket ger intrycket av en blandning mellan en gärdesgård och ett vanligt staket. Lämna gärna mycket mellanrum mellan vissa brädor och ge en lutning åt andra så att det hela verkligen ser hemmasnickrat ut. Sedan är det bara att plantera blommor, blommor och åter blommor intill staketet som ger den där härliga ”Fylke-och-Bilbo-liknelsen”.

En vacker utsida ger ökat husvärde

Man ska aldrig glömma bort de små detaljerna, däribland staketet och trädgården samt husets fasad som med lite kreativitet kan trissa upp husvärdet ordentligt. Tänk på att idéer inte behöver kosta så mycket, så se över vad du har som ligger och skräpar hemma i skjulet eller på vinden och fundera över hur det kan komma till användning.