Rätt skruv till takrenoveringen

Taket är huvudsaken, skulle man kunna säga. Taket ska skydda huset från väder och vind, och därför är det viktigt att det håller formen. Det är också viktigt att taket är säkert att utföra arbeten på, för annars är det svårt att hålla det i bra skick.

Har du ett säkert tak? Du som husägare är ansvarig för att sotare och andra som har sin arbetsmiljö uppe på sitt tak har en säker miljö att arbeta i. Läs mer om vad ett säkert tak innebär på http://taksakerhetstockholm.se/. Länsstyrelsens regler för taksäkerhet, med bl.a. krav på skyddsanordningar, finns att läsa här.

Varje år sker olyckor där människor har ramlat ned från tak, skriver Vi i Villa. Kraven på säkerhetsanordningar skiljer sig åt beroende på husets höjd och byggår, samt på takets lutning. Den som ska utföra ett arbete på taket kan också ställa krav på säkerhetsanordningar.

Att välja skruv till plåttakArbete på tak

Många som köper plåttak blir förvånade när taket levereras med skruv i två längder. Och de blir ännu mer förvånade när de inser varför det är så. De långa skruvarna ska användas till vågdalarna, och de korta till topparna. Se till att de långa skruvarna har tätningsring, för det är i vågdalarna som regn och smältvatten kommer att rinna undan.

Om du av någon anledning vill byta ut skruven som levererades med taket, se till att den nya skruven är av samma längd. Farmarskruv är det vanligaste alternativet. För att fästa under- och överbleck samt övriga beslag använder du bleckskruv. Tänk på att ett plåttak ska kunna hålla i 30 år, och då ska skruven också göra det.

Ska du byta ut ett tegeltak mot ett tak i annat material måste du söka bygglov för detta. Mer om hur det förhåller sig hittar du i den här artikeln.