Rätt skruv till väggen

Det kan vara stor skillnad på skruvar och skruvar. Olika skruvar är anpassade för olika material. Detta är viktigt inte minst när man ska hänga upp någonting på väggen. Annars kan det hela ta en ände med förskräckelse.

Betong, gips och MDF är tre material som man kan behöva skruva i om man vill hänga upp något på väggen i sitt hem. De kräver dock olika typer av skruv och pluggar för att det som fästs i väggen ska stanna kvar där.

Skruvar och pluggSkruv och plugg för gips

En betongvägg är ofta tjock, medan en gipsskiva i en vägg eller tak kan vara så tunn som 13 millimeter. Om man använder rätt fästdon kan man dock belasta varje fästpunkt med ganska hög vikt. På en X-krok i en gipsvägg kan man hänga ett föremål med en vikt på upp till fem kilo. Med skruv och plugg anpassade för gipsskiva kan man fästa betydligt tyngre saker. Använder man gipskrok, i kombination med träskruv och plugg, får man en infästning som klarar av vikter på ungefär 15 kilo per fästpunkt. Med metallexpander kan konstruktionen bära ungefär den dubbla vikten.

För att fästa föremål med en vikt på mer än 10 kilo per fästpunkt bör man välja träskruv och plugg som greppar om skruven på baksidan av gipsplattan. Skruvens längd ska vara lika med pluggens längd plus tjockleken på det föremål som ska skruvas fast. Förborra med ett borr som inte är bredare än att det krävs lite kraft för att trycka in pluggen i hålet.

Betong och liknande material

Bor man i ett äldre hus med hårda, stumma väggar är dessa troligen i betong, tegel, puts eller siporex, säger byggnadssnickaren Hans Remgren till Sydsvenskan. Han rekommenderar att man väljer plugg i storlek mellan 5,5, och 10 millimeter, men för det mesta räcker det bra med 8 mm. Vilken skruv man ska använda står oftast dels på förpackningen, dels på själva pluggen, även om det senare är i mycket liten stil. Använd borr i samma storlek som pluggen. Har man dåligt ögonmått rekommenderas att borra lite ovanifrån för att få det rakt. Tryck in pluggen hela vägen, ofta får man slå lite med en hammare eller gummiklubba. Skruva sedan fast den som du vill fästa i väggen.