Rätt verktyg för fönsterrenovering

Att renovera fönster är ett omfattande arbete. Många väljer därför att låta en fackman utföra arbetet. Men man kan göra renoveringen själv. Det som krävs är rätt verktyg för arbetet, och att man har gott om tid. Det är nämligen ett tidskrävande arbete, där noggrannhet är viktigt.

Det finns ett stort intresse i Sverige för att ta hand om gamla fönster, men det är inte alla som vet hur man gör. Som man kan läsa på http://www.fonsterrenoveringstockholm.se/ kan gamla fönster i trä hålla nästan hur länge som helst, men de måste skötas på rätt sätt. Det finns många firmor som kan renovera fönster, så att de håller lika länge till som de redan har hållit. Att vårda de gamla fönstren innebär också att man bevarar husets kulturhistoria, både inuti och utanpå.Gamla fönster med fönsterrutor

Det finns många kurser i byggnadsvård runt om i landet, och flera som är speciellt inriktade på renovering av fönster. Här skriver Skaraborgs läns allehanda om en dag på temat fönsterrenovering. Den hölls på Vallby Sörgården, som är Skaraborgs enda kulturreservat. Genom att bjuda in intresserade när man renoverade fönstren blev det kurs och renoveringstillfälle i ett.

En annan kurs kan man läsa om här. Där fick deltagarna ta med sig gamla fönsterbågar som behövde fixas till, och tillsammans med kursledaren fick de sedan renovera dem. Kursledare betonade att äldre tiders fönster gjordes av noga utvalt trä: fönstersnickarna valde ut de träd som hade de bästa egenskaperna för att bli fönstervirke. Nya fönster har sällan samma kvalitet.

Verktyg för fönsterrenovering

För en lyckad fönsterrenovering behövs fler verktyg, både sådana som de flesta har i sina verktygslådor, och en del specialverktyg. Några av de verktyg som behövs är:

  • Tvingar
  • Knivar
  • Stämjärn
  • Märkpenna
  • Sidavbitare
  • Glasmästarhammare, fönsterstiftshammare eller stiftpistol
  • Skruvmejsel
  • Stålspackel
  • Japanspackel

För att ta bort gammal färg och kitt behövs ett värmeverktyg. De flesta använder en varmluftspistol. Man kan köpa varmluftspistoler nästan överallt, men det är viktigt att välja en som har flera temperaturlägen, och där det går att använda flera olika munstycken. Då blir det lättare att kontrollera både temperaturen och flödet av varmluft.

En äldre variant är att använda en blåslampa, men det är inget som rekommenderas för nybörjaren. Eftersom lågan är öppen blir det svårare att kontrollera såväl temperaturen som riktningen, och man kan heller inte använda några munstycken. Många som är gamla i gemet föredrar dock blåslampan.

Vill du ha det senaste ska du istället välja en IR-värmare, som har flera fördelar. Den är skonsam mot materialet bakom, eftersom den med hjälp av infraröd strålning endast värmer upp de översta lagret färg.

Semestern är en bra tid för den som vill sköta fönsterrenoveringen själv. Man kan börja med det enkla, som är att kompleteringskitta och sedan måla, tipsar Göteborgs-Posten.

En mer omfattande renovering är att lyfta ur fönsterbågen ur karmen, skära bort gammalt kitt, dra ut stiften som håller glaset på plats, skrapa kittfalsen ren och olja in den med linolja, lägga på tryckkitt och lägga tillbaka rutan i falsen, samt fästa den med nya stift. Efter att kittet torkat kan du måla fönstret igen.