Så slipper du mögel i huset

Ett hus som besöks av mögel är förmodligen ett av husägarens största rädslor eftersom det kan vara svårt att bli av med, relativt svårt att upptäcka och samtidigt orsaka allergier och huvudvärk för de boende. I den här artikeln ska vi behandla ämnet mögel och se vilka åtgärder som kan vidtas om det skulle uppstå en skada. Det finns ett flertal tips på hur du upptäcker mögel och hur du slipper det från första början.

Att vistas i lokaler eller ett hem med fuktskador kan vara förödande. Faktum är att mögel påverkar vardagslivet i stort genom sjukdomstillstånd och ett minskat välmående. En hjälp som förhindrar uppkomsten av fukt och mögel är en avfuktare från Arctus Nordic som filtrerar ur fukten ur luften och leder den in i maskinen. Men det finns även andra sätt att undvika mögel såsom att nosa dig till det eller kika närmare på fläckar och så vidare.

Var uppmärksam på dofter och fysiska åkommor

Mögelsvampar kan lätt orsaka alla möjliga tillstånd som både är fysiskt relaterade men som också känns av bara genom att använda sig av näsan. Du kan lätt lukta dig till mögel eftersom det avger en unken lukt som blir starkare i fuktiga områden som badrum, källare, vind och dylikt. Den hemska lukten kan vara svår att få bort, även när du blivit kvitt möglet i efterhand.

Ett annat mycket vanligt fenomen som brukar märkas av om det rör sig om en högre luftfuktighet inomhus, är att man kan drabbas av allergier, astma, eksem och en sprängande huvudvärk, beroende på hur känslig man är. Om du känner av illamående och andra konstiga tecken, så ska du direkt ta dit en besiktningsman som får gå igenom husets alla vrår för att se över eventuella missfärgningar, avflagning av tapet eller målarfärg, alternativt läckor som gömmer sig. Detsamma gäller arbetsplatser och skolor.

Fördelen med en avfuktare

Att införskaffa en avfuktare kan vara en mycket god investering både i det egna hemmet och på kontoret. Det drar åt sig fukten eller vattnet i luften för att sedan kondensera den eller torka luften och motverka uppkomsten av envisa mögelsvampar. Avfuktare finns i tre huvudkategorier.

  • Kondensavfuktare
  • Sorptionsavfuktare
  • Varmkondenseringsapparat

En kondensavfuktare med en fläkt och en kompressor är vanligen det billigaste alternativet och lämpar sig bra till uppvärmda rum eller lokaler. Sorptionsavfuktare har i regel dock en längre livslängd på drygt 20 år och innehåller ett mindre antal rörliga delar. I varmkondenseringsapparaten går det lika bra att avfukta kalluft som varmluft, vilket gör den effektiv i mycket låga temperaturer – något som den vanliga kondensavfuktaren har smärre problem med om temperaturerna kryper under 5 plusgrader.

Andra metoder att ta till för att bekämpa fukten

Det kanske säger sig självt för de flesta att vädring är A och O för ett fräscht hem utan mögel. Men det tåls ändå att nämna det ytterligare – en bostad behöver vädras varje dag och ha ett fungerande ventilationssystem, vilka i kombination med en luftavfuktare slår sönder mögelsvamparnas dröm om att rota sig. Tyvärr har många fastighetsägare inte brytt sig om problem med fukti lägenheter, vilket har gjort att många skandaler har uppdagats för sent. Är din bostad hårt drabbad av mögel så kan en sista utväg vara att ringa Anticimex som kommer hem och får bukt med problemet. Men för att undvika att ens hamna där, bör du noga se över ditt hems samtliga utrymmen hela tiden.