Silverfisk och annan ohyra hemma

Det finns mycken ohyra vi i hus och lägenhet kan råka ut för. Som tur är finns det flera olika sätt att bli av med kryp och annan ohyra.

 

Det är vanligt med olika typer av ohyra i våra hem. Det kan vara allt från silverfisk till möss, pälsängrar, malar och råttor. Som tur är finns det fällor och medel samt andra smarta lösningar på hur man får bukt med problemet. Du hittar det mesta på skadedjursbutiken.se.

Enligt en artikel i Metro är silverfisk en av de vanligaste insekterna i Sverige. Det finns omkring 370 kända arter och tre av dessa hittar du inomhuslevande i Sverige, dessa är den vanliga silverfisken, den långsprötade och ugnssmygen. De älskar avlagringar under avloppsventiler och även tapetrester och tyg.

Så får du bukt med silverfisk

 

Ett problem många i nyproducerade bostäder tampas med är silverfisk. Dessa vinglösa, ljusskygga insekter trivs bra i fukt och värme och du hittar de oftast i kök och badrum, vid avloppsrör. Men nu har det kommit en ny typ av silverfisk till Sverige, en större variant som inte är lika ljusskugg eller beroende av fukt, de springer lite kors och tvärs över golvet och gillar tyg, tapeter, kartong, hud- och hårrester, isoleringsrester och papper. De gillar även mjäll och klister. Dock gillar de inte rödcederträolja, som du kan topsa in lister med för att få bort fiskarna. Du kan även placera ut fällor. Följande råd är till för dig som har problem med just denna typ av ohyra:

 

  • Rödcederolja – silverfiskar tål inte doften. Spraya längs lister och andra trånga utrymmen, och gärna i flera rum samtidigt så att krypen inte bara flyttar runt i ditt hem utan lämnar dig i fred för gott. Undvik dock textilier.
  • Doftblock av ceder är också ett bra medel mot småkryp som silverfiskar och pälsängrar.
  • Håll rummet torrt (lättare sagt än gjort med våtutrymmen som kök och badrum).
  • Låt inte papper och böcker ligga framme på golvet.
  • Håll rent! Även om silverfisken är en mästare på att överleva så gör du det svårare för den genom att dammsuga och torka av regelbundet. Vädra även ut fukten regelbundet.
  • Täta lister, tapetskarvar och andra små skrymslen där silverfisken trivs. Den älskar socker och stärkelse, så tapetklister blir snabbt en toppenmåltid för den lille rackaren.
  • Att topsa lister och luckor med ättika eller placera ut en indränkt bomullstuss är ett annat husmorsknep som ska hålla silverfiskar borta, men av egen erfarenhet fungerar cederolja bättre.

 

Källa: Sköna Hem

 

Ofarliga men jobbiga insekter

Mer om detta ofarliga men ganska otäcka ”djur” hittar du i Svenska Yle. De är i sig som nämnt ofarliga, för din säkerhet. Men däremot kan de förstöra böcker och annat, särskilt om de under en längre tid får reagera ostört i ett magasin med gamla papper och böcker, konst eller tyg. Om du ser silverfiskar på andra ställen än de typiskt fuktiga i hemmet, som i sov- och vardagsrum, ja då kan det vara bra att se upp. Inte för farans skulle utan för att det kan vara ett tecken på fuktskada eller trä som ruttnar.