Sortera skrotet i en container vid renovering

Vad gör man med målarfärg som inte längre används? Hur ska man sortera avfall innehållandes farliga kemikalier? Det är inte alltid självklart och svenskarnas kunskaper i sophantering och sortering är bristfällig enligt nya undersökningar. Vid en större renovering kan en container vara bästa lösningen, men hur gör vi med vardagsskräpet?

Många passar på att göra om i både hus och trädgård under vår och sommar. Om man har mycket avfall och sopor som ska slängas är det bästa alternativet att faktiskt hyra en container. Det finns både de som är låsbara och täckta, de för vägmaterial och fyllning men även de som är öppna och enkla att ställa på gården för allt skrot.

 

I Sverige har vi en lång tradition av att sortera sopor. I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur den första sopsorteringen i Stockholm startade redan i slutet av 1800-talet. Ändå har vi inte kunskaper om hur det går till.

Det blir mer hållbart och bättre för miljön att sortera allt i sina rätta kärl. Som tur är, är detta något som företag kan göra åt en om det är så att man inte hinner, vill eller vet hur.

Alla är skyldiga att sortera sina sopor

Något många inte vet är att alla faktiskt är skyldiga att sortera sina sopor, som det går att läsa om här. Enligt lag är man som konsument skyldig till detta, något bara tre av tio svenskar vet om. Det är Konsumentföreningen Stockholm som tillsammans med Novus gjort en stor undersökning där sopkunskaperna fått stå i centrum. Det visar sig att kunskaperna är bristfälliga, för att säga det snällt. Dessutom är det så att sorteringsfärdigheterna varierar ganska kraftigt.

Hela 42 procent av svenskarna tror att det är helt okej att slänga både dricksglas och fönsterglas i samma kärl. Något som givetvis är helt fel. Man är som konsument vidare, enligt lag, skyldig att sortera ut:

  • Förpackningar
  • Returpapper
  • Elavfall
  • Batterier
  • Grovsopor

Detta ska sedan lämnas in till ett insamlingssystem, en funktion som ser lite olika ut i olika kommuner.

”Att man ska lämna överbliven medicin på apotek vet nästan alla, men vad man ska göra med ett trasigt dricksglas vet inte lika många. Det är inte så konstigt egentligen, det är inte helt lätt att få en överblick över vad man ska sortera och hur man ska göra, säger Minna Hellman, projektledare på Konsumentföreningen Stockholm” – MyNewsDesk

 

Detta gör du med dina gamla målarburkar

Vad gör man då med överbliven målarfärg? Detta är enligt många inte så lätt. Om du nu precis har målat färdigt altanen, ytterdörren eller kanske fönsterkarmarna och har färg över – då ska du sortera färgen som farligt avfall och lämna in detta på din närmsta miljöstation eller återvinningscentral. Om man använder produkter med mycket kemikalier är det extra viktigt att tänka på sopsorteringen eftersom detta inte kan renas genom reningsverken. Målarpenslar ska inte sköljas i vatten som går ner i avloppet utan tvättas med målarfärg som även det ska lämnas till återvinningscentralen. Idag finns det runt 600 återvinningscentraler runt om i Sverige där man kan sortera sina sopor i rätt kärl och containrar. Mer om detta kan man bland annat läsa om i denna artikel från Metro.