Tips för garagebygge och val av garageport

Om du är i tankar kring att bygga garage så behöver du räkna ut och ta reda på vad det kan komma att kosta, vilket typ av garageport du vill ha och vad som passar bäst kolla upp vilka byggnadsregler som gäller i din kommun samt att söka bygglov i god tid. 

Första och främst ska du fundera över hur ditt garage ska se ut, sedan över vilket typ av port som kommer passa till det. Takskjutportar finns i många olika utföranden, är smarta och trygga, men det finns också andra typer av dörrlösning till ditt garage.

Tips när du ska välja garageport

Det du ska tänka på när du ska välja en garageport är att den ska passa ditt garage, vara praktiskt och lätt att underhålla samt använda. Sedan det såklart ett plus om den inte är den dyraste som finns på marknaden, men sådan tur kan man inte alltid ha. Porten ska vara säker både när det kommer till skaderisk och inbrott, och bör passa för ditt ändamål med garaget. Är garaget till för att mecka med jättestor båt bör porten tillexempel vara av större storlek för att det ska kunna gå att backas in med ett båtsläp exempelvis. Smart är även att välja isolerat, dessa portar är ofta stabilare och isolerar både ljud och värme, skriver dinbyggare.se.

Kostnad och bygglov

När det kommer till kostnad för att bygga ett garage så är det såklart mycket beroende på hur stort ditt garage ska vara, materialval och hur väl utrustat det ska vara. I en artikel från byggahus.se stolpar man upp kalkyler på hur mycket ett garage kan kosta att bygga. Sett tolka av dess uträkningar är att ett garage sällan är billigare än 200 000 kronor.

Du behöver bygglov för att bygga garage, och du måste kolla upp bestämmelser för byggnation i ditt område och kommun.

”När du har fått bygglov måste du börja bygga inom 2 år och ha byggt färdigt inom 5 år”, skriver Boverket.se.