Värt att veta om lampor och belysning

Att ha rätt belysning i hemmet eller på arbetet får dig att må bättre. Det kan gälla trivselkänsla eller arbetsmiljö och olika ljusstyrka, varmt eller kallt sken. Kallt sken i lysrör kan orsaka migrän hos känsliga personer och därför är det bra att tänka på vad du har i kökstaket eller i kylarna på arbetet. Rätt belysning får dig att bli piggare och mindre ansträngd.

Det kan vara en djungel att hitta rätt bland olika slags lampor och belysning, glödlampor, wattantal och lumen. Sedan finns det kelvin också. Här reds begreppen ut och konstaterar att lampor ständigt förändras. Halogenlampor får inte längre tillverkas inom EU, med ett undantag. Lågspänningshalogenlampor (12 V) är kvar, och de är exempelvis vanliga i badrumsskåp. Idag behöver du heller inte gå till ett varuhus för att handla när du vill förnya din belysning utan du kan handla dina lampor online när på dygnet du vill och slippa stå i kö eller hitta parkering. Här finns alla sorters lampor från golv till tak för att lysa upp din tillvaro.

Watt, lumen och kelvin

Watt är som bekant beteckningen som används för att tala om vilken styrka det är på glödlampan. I LED-lampor är det ofta lumen som anges och kelvin är färgtemperaturen som säger hur vitt sken lampan kommer att ha. Dagsljus ligger på 6500 kelvin och en gammal glödlampa ligger på motsvarande 2700, visst minns du en glödlampas gulaktiga sken? Att blanda hej vilt med olika styrkor på kelvin och lumen i samma rum gör att det känns konstigt, onaturligt och förvirrande så att placera ut sina lampor på bästa sätt är en konst. Men hur vet man vilken styrka på LED-lamporna man ska ha? Här har du en tabell som gör det lättare för dig.

  • 15 watt = 140 lumen
  • 25 watt = 250 lumen
  • 40 watt = 400 lumen
  • 60 watt = 800 lumen
  • 75 watt = 950 lumen
  • 100 watt = 1100 lumen

 

Vilka lampor är bra?

Att LED-lampor är lite dyrare än de gamla vanliga glödlamporna är kännbart när du står i kassan och ska betala, och att då inte vara säker på vilka lampor som faktiskt håller en bra kvalitet kan kännas tråkigt. Det gjordes en test i TV4 Nyhetsmorgon 2018 där du kan få en del bra information om vad du bör välja och vad du ska undvika.

Hur inreder man för bästa ljus?

Här gäller det att fundera över vilket rum som avses. Med Aftonbladets inredningstips får du några smarta tips längs vägen.

  • I ett kök vill du ha en bra arbetsbelysning. Här kan det vara bra med dimmer och ännu bättre om belysningen från arbetsyta, matplats och skåp inte bländar dig.
  • Sovrummet är oftast mysigt och mörkt, men ändå ställs krav på en bra läslampa och en en bra belysning om det ska provas kläder eller liknande. Tänk på att inte ha för svag belysning i sovrummet.
  • Ett vardagsrum har ofta flera funktioner. det är tv-rum, kanske läshörna och även en matplats. Det ställer olika krav på lampor och höjden på ljuset. Att lysa upp väggen bakom tv’n minskar kontraster och gör dig mindre trött i huvudet. Ljuskällor i flera olika höjder fyller ut rummet på ett naturligt sätt som verkar avslappnande.