Viktigt med arbetsskor och arbetskläder

Något som är otroligt viktigt om man arbetar inom byggsektorn eller bara ska renovera hemma är att ha ordentliga skyddskläder och skydds- och arbetsskor på sig – och detta är något som hemmafixare ofta slarvar med tyvärr.

Det finns flera goda skäl att bära arbetsskor och skyddsskor, och inte bara för att Arbetsmiljöverket förordar detta när det kommer till skyddsutrustning på arbetsplatser. En annan viktig anledning är att dessa skor just skyddar en om något skulle tappas på foten eller om man behöver vara extra stabil. Men tyvärr är det många som slarvar med att bära skydds- och arbetsskor i privata sammanhang, såsom under en renovering i hemmet.

Slarvar med skyddskläder

Något som nyligen uppdagats är att hemmafixare ofta slarvar med att bära ordentliga skyddskläder vid arbete i hemmet. Men som tur är finns sätt att göra arbetet säkrar. Något som till exempel Expressen tipsar om är att just bära skyddsutrustning när man arbetar i hemmet. Oavsett om det är en takläggning, en rivning eller ett badrumsprojekt som man håller på med. Och visst finns mer utrustning än bara skor och kläder. Glöm till exempel inte dina skyddsglasögon och handskar.

Avdragsgillt med skyddskläder

Om du använder skyddskläder och skyddsskor i ditt dagliga arbete ska du lägga på minnet att dessa är avdragsgilla. Enligt Skatteverket räknas normalt kläder du bär i ditt dagliga arbete som privata levnadskostnader vilket du inte får göra skatteavdrag för. Men när du använder skyddande kläder och har lagt ut pengar för dessa får du självklart avdrag för dina utgifter för denna skyddsutrustning och dessa skyddskläder. Så vad är skyddskläder? Enligt Skatteverket är detta kläder som har skyddande egenskaper mot till exempel frätande ämnen eller mekaniska skador och likaså även kläder med egenskaper som skyddar mot väta, värme eller kyla som orsakas av annat än klimatet, till exempel att du arbetar på arbetsplatser där du ofta är i ett kylrum eller liknande. Till skyddsutrustning räknas prylar såsom

  • Skyddsglasögon
  • Hörselskydd
  • Hjälm
  • Skor med stålhätta.

Även speciella västar kan räknas som avdragsgilla. Lägg dock på minnet att du bara får avdrag för dina skyddskläder om ditt arbete kräver att du bär dem och att den är nödvändig för att du på ett säkert sätt ska kunna utföra ditt jobb – du får alltså inte göra avdrag om arbetsgivaren inte anser dina plagg nödvändiga.